În grupuri mici și în excursii de o zi, cam acestea sunt recomandările Societății ghizilor și liderilor montani: ”ar trebui să înțelegem că s-au schimbat toate condițiile. Nimic nu mai este cum a fost”
Suntem încă în ceață cu ce se va întâmpla după data-etalon de 15 mai, dar sperăm cu toții că ieșitul în natură va fi pe lista activităților permise. Asta nu înseamnă, oricât ne-am dori, că va fi în regulă să înnoptăm în priciuri sau în cabane cu baia comună: ”ar trebui să înțelegem cu toții că s-au schimbat toate condițiile. Nimic nu mai este cum a fost, iar comportamentul nostru trebuie marcat de o mai mare atenție și conștientizare.”
Câteva din recomandările generale ale Societății ghizilor și liderilor montani:
1. Păstrați distanța între persoane
2. Încercați să alegeți doar excursii pe munte cu durata de o zi
Trebuie să înțelegem că în această perioadă este important să evităm să stăm într-un spațiu închis precum sala de mese sau dormitorul comun al unei cabane, alături de persoane străine. Dacă totuși sunteți decis să porniți în ture mai lungi, Societatea ghizilor recomandă să înnoptați la cort și să luați masa în condiții individuale, în zonele de campare permise (soluția noastră pentru o masă bună la înălțime, aici https://dryfood.ro/collections/mancare-expeditii-mre)
3. Evitați să ieșiți singuri pe munte. Chiar dacă mergând singuri pe munte evităm riscul de contaminare, este preferabil să mergem însoțiți de familie sau de prietenii apropiați, ”pentru a nu ne expune riscurilor specifice muntelui”.
4. Renunțați la grupuri mari
Nu plecați singur, dar nici în grupuri mari, care reprezintă un risc atât pentru siguranța turiștilor, cât și pentru mediul natural.
În continuare, o detaliere a recomandărilor pentru fiecare tip de ieșire pe munte:
Drumeția montană
Poate fi practicată fără probleme în grupuri mici, de cel mult șase persoane, care pot păstra lejer o distanță de câțiva metri una de alta pe traseu sau atunci când fac popasuri. Când apropierea fizică este inevitabilă, suntem îndemnați să folosim o mască de față.
Cățărarea pe stâncă, via-ferrata și alpinismul
În aceste activități practicate în grupuri foarte mici, datorită naturii lor mai tehnice, riscul de contaminare este minim, dacă se respectă câteva reguli de bază.
Cea mai dificilă parte este cea legată de echipament, care, în mod ideal, trebuie dezinfectat înainte sau după orice tură. În timpul manevrelor de coardă și la locurile de regrupare va fi obligatorie purtarea măștii și, atunci când este posibil, a mănușilor specifice activității.
În rest, la baza pereților de stâncă se poate păstra fără probleme o distanță socială considerată sigură.
Ciclismul montan (MTB)
Principala restricție este de a evita mersul în trena celui din față, întrucât secrețiile lichide ale antemergătorilor pot fi purtate câțiva metri în spate, din cauza curenților de aer. Purtatul măștii în timpul turelor este recomandat din mai multe motive – atât de protecție în fața virusurilor, dar și a prafului și a radiațiilor solare.
Indiferent de tipul de ieșire în natură pe care o plănuiți în următoarea perioadă, SNGR ne sfătuiește ”să nu uităm că în ultimele săptămâni am redus foarte mult activitățile fizice, obosim mai ușor și un organism slăbit este expus și mai mult la atacul virusului”, așa că ar fi bine ca traseele alese să aibă un nivel de dificultate și angajament mult sub capacitatea noastră normală. Distracție plăcută tuturor!