Peste o treime din scandinavi fac săptămânal cel puțin o ieșire în natură. Indiferent de vreme: ”în Suedia avem o zicală, nu există vremea rea, doar oameni echipați nepotrivit”
Pasiunea nordicilor pentru natură se regăsește în conceptul de friluftsliv, tradus mot-a-mot ca ”trai în aer liber” și devenit popular la jumătatea secolului 19. La acea vreme, celebrul scriitor norvegian Henrik Ibsen îl folosea pentru a descrie cât de important este pentru fizicul și psihicul omului să petreacă timp în locuri nepopulate. ”Pentru noi este esențial să avem timp să contemplăm pădurile și apele, ne întărește, ne face mai puternici și mai liniștiți”, spune Bo Wahlund, organizator de tururi outdoor cu experiență de ani buni.
Astăzi, termenul friluftsliv este utilizat pe scară largă de suedezi, norvegieni și danezi pentru a descrie orice de la un picnic în pădure la trekking, practicarea de ski cross country, alpinism sau petrecerea de timp de calitate într-o cabană cu saună, pe marginea vreunui lac.
Cultura picnicului de vară și a traseelor de iarnă
“Nordicii au o tradiție îndelungată a traiului în natură, profund împământenită în cultura și istoria lor, probabil și pentru că avem atâta teren nelocuit și populații destul de reduse”, spune Angeliqa Mejstedt, proprietara celui mai important site de excursii outdoor din regiune, Vandringsbloggen. Așa s-ar explica de ce, conform datelor institutului locale de statistică, peste o treime din suedezi fac săptămânal cel puțin o ieșire în natură. ”În ciuda urbanizării din ultimul secol, oamenii au fost întotdeauna educați să iubească natura și să se întoarcă întotdeauna la ea”, încheie Angeliqa Mejstedt, care acum desfășoară un program prin care să îi învețe și pe imigranți câte beneficii au activitățile outdoor.
Fără să muncească mai puțin decât alte nații, țările scandinave au încurajat dintotdeauna flexibilitatea programului la locul de muncă, aceasta fiind considerată esențială pentru satisfacția și productivitatea personalului. De aceea, majoritatea companiilor le permit angajaților să lucreze de la distanță, iar guvernele din Suedia și Finlanda chiar oferă angajatorilor posibilitatea de a-și deduce cheltuielile pentru achiziția de echipamente sportive și de pachete de activități outdoor pentru angajați.