Tipul și cantitatea de mâncare pe care trebuie să le luăm cu noi pentru o drumeție de iarnă reușită diferă esențial de cele potrivite pentru excursiile de vară. În primul rând, din cauza consumului energetic mai mare, necesar pentru a face față temperaturilor scăzute – încălzirea (inclusiv prin tremuratul involuntar) și umidificarea aerului respirat. De asemenea, pe lângă hainele și încălțările greoaie, și rucsacul va fi mult mai încărcat decât vara, ceea ce, automat, va genera un necesar caloric mai mare. Cu circa 500-1.000 de calorii, mai exact, potrivit anumitor calcule. Mai multe despre campingul pe timp de iarnă, aici.
Simplist, există trei tipuri de nutrienți esențiali – carbohidrații, grăsimile și proteinele – ce generează energie prin căi diferite, în proporții diferite. Astfel, carbohidrații se transformă cel mai rapid în energie, iar grăsimile, cel mai lent, dar într-un ritm constant, ceea ce, conform teoriilor actuale, le face foarte dezirabile în orice dietă. Pe lângă cele trei tipuri de nutrienți, alte substanțe ce intră în componența alimentelor sunt vitaminele, mineralele și apa. Pentru a ne asigura aportul necesar de vitamine și minerale, este important să ne asigurăm o alimentație variată. Cum în timpul unei ieșiri la munte, și mai ales iarna sau într-o excursie mai lungă, acest ”lux” nu ne este tot timpul la îndemână, este recomandat să apelăm la suplimente farmaceutice sau la prafuri organice de fructe sau legume.
Supele la plic și smoothie-urile, de bază în hidratare
În ceea ce privește hidratarea, chiar dacă nu ne e sete, trebuie întotdeauna să ne reamintim că apa este indispensabilă vieții. Atunci când petrecem timp în aer liber la temperaturi scăzute, riscul de deshidratare este mai mare chiar decât în toiul verii. Pe de o parte, pentru că senzația de sete e mult mai puțin pregnantă, pe de alta, pentru că aerul este mult mai uscat decât în anotimpurile calde. Și, pentru a înlocui lichidul risipit prin respirație, evaporare și transpirație, trebuie să bem cât mai des apă: mai precis, între doi și patru litri de apă zilnic, în funcție de tipul de activitate depusă și de dimensiunile fiecăruia. Ca regulă de bază, deci, de câte ori, în timpul unui traseu montan, treceți pe lângă o sursă de apă, umpleți-vă recipientele. Într-adevăr, să bei apă rece la temperaturi sub zero nu e întotdeauna o plăcere (și nici nu e recomandat), însă, pentru variație, vă puteți face plinul de lichide și prin consumul de supe sau de băuturi calde (de cacao sau vanilie, de exemplu), dacă aveți la îndemână un termos sau arzător.
Meniul unui traseu pe munte
Fie că suntem acasă sau în mijlocul sălbăticiei, pe timp de iarnă e firesc să tânjim după mâncare caldă. În aer liber, însă, prepararea unui fel de mâncare cald se poate dovedi o provocare: porționarea ingredientelor se poate lăsa cu degerături, iar aerul e foarte rece și singura sursă de apă este, adesea, zăpada, ceea ce presupune un timp mai îndelungat de fierbere și un consum mai mare de combustibil.
Timpul foarte scurt de preparare, dimensiunile și greutatea reduse, dar și gustul bun și aportul nutrițional echilibrat fac ca mâncărurile liofilizate să reprezinte varianta ideală pentru traseele de iarnă. Singurul dezavantaj al anumitor feluri de mâncare freeze dried este conținutul ridicat de sodiu, care, în cazul unor excursii lungi, poate duce la retenția de apă – există, însă, branduri, precum Lyo Food, care nu utilizează absolut niciun fel de aditivi.
Micul dejun
Ar trebui să fie simplu și hrănitor și cu un aport caloric suficient de mare cât să dea startul unei zile de efort pe traseu. Când e atât de frig, trebuie să vă bazați pe o variantă de mic-dejun ce poate fi pregătit rapid, astfel încât să vă puneți în mișcare la scurt timp după ce v-ați trezit. Orice minut petrecut în plus în camping crește riscul să vă înghețe mâinile și picioarele. Astfel, câteva sugestii potrivite ar fi fulgii de ovăz, musli cu fructe uscate, semințe și nuci, granola sau semințe de chia, alături de o băutură fierbinte și o omletă.
Una dintre greșelile frecvente este alegerea unui mic-dejun bogat în zaharuri (carbohidrați simpli). Deși acesta asigură un boost inițial de energie, se consumă rapid, iar în scurt timp se instalează oboseala. De aceea, contrar unei preconcepții frecvente, pentru a face față efortului nu avem nevoie de batoane de ciocolată sau tablete de glucoză. Dimpotrivă, cea mai mare parte a caloriilor trebuie să provină din alimente pline de carbohidrați complecși, de grăsimi și, într-o mai mică măsură, proteine și carbohidrați simpli. Aceștia (cu alte cuvinte, zahărul) vă vor da impulsul de a porni la drum, în timp ce carbohidrații complecși și grăsimile se vor metaboliza mai lent, asigurându-vă un aport constant de energie in prima parte a zilei.
Prânzul
În funcție de vreme, de traseu și, până la urmă, de poftele fiecăruia dintre noi, puteți fie să vă opriți să mâncați un prânz în toată regula și să vă odihniți puțin, fie să vă potoliți foamea cu diverse snacksuri consumate din mers. Poate ați dat de un loc însorit cu o panoramă superbă și alegeți să vă bucurați de peisaj întinzându-vă puțin sau preparându-vă un fel de mâncare pe aragazul portabil. Perfect, doar țineți cont că de câte ori vă opriți pentru mai mult de câteva minute, temperatura corpului scade: așezați-vă, deci, neapărat pe un izopren bine izolat și țineți tot timpul la îndemână un set suplimentar de haine la care să aveți acces rapid.
Dacă, dimpotrivă, condițiile nu vă permit să vă răsfățați cu un popas, apelați la mici gustări pentru a vă reface plinul de energie. Mixuri de alune, semințe și fructe uscate, ciocolată neagră, granola, batoane proteice, prăjiturele sau bomboane energizante, batoane de susan sau unt de arahide– sunt recomandate orice gustări cu conținut ridicat de calorii, dar aport moderat de zaharuri.
Cina
După faptă și răsplată: la finalul zilei, este momentul pentru o masă-trofeu. Veți dori să vă bucurați de cel puțin un fel de mâncare gustos, cald și sățios înainte de a vă așeza la culcare. Ideal pe timpul iernii ar fi să începeți cu un ceai, o cacao fierbinte sau o supă, care să vă țină cald cât timp vă pregătiți o cină rapidă. Nutrițional, aceasta trebuie să fie bogată în carbohidrați complecși – câteva sugestii ar fi paste cu legume sau carne și sos, supă sau mâncare de linte, orez cu legume sau carne, cușcuș cu legume sau fructe uscate și semințe, quinoa. Cu o oră înainte de a adormi, răsfățați-vă cu un desert bogat în grăsimi, care vă va ajuta să mențineți o temperatură ridicată a corpului peste noapte – o budincă, de exemplu.
Câteva reguli de bază
• Luați la voi doar feluri de mâncare apetisante. Deși nevoile energetice ale organismului sunt crescute la temperaturi scăzute, iarna e posibil să avem un apetit redus, așa că trebuie să băgăm în rucsac doar mâncăruri care ne fac cu ochiul.
• Mâncărurile trebuie să fie ușoare, iar ambalajul să fie plat, impermeabil și flexibil.
• Nu vă încărcați bagajul cu multe echipamente și tacâmuri – optați pentru un vas multifuncțional, un aragaz și combustibil și un spork (lingură-furculiță-cuțit).
• Nu pierdeți timp și efort cu spălatul vaselor – chiar nu e nevoie să frecați vasul de mâncare cu un burete cu detergent, ci e suficient să îl spălați puțin cu zăpadă. Dacă ați încălzit apă pentru prepararea mâncării, nu aruncați restul de apă rămas, reîncălziți-o, turnați-o într-o sticlă – două și introduceți-le în sacul de dormit - vă vor ține de cald timp de câteva ore bune. Iar dimineața veți avea din nou apă de băut sau de gătit.