16 ponturi (și ceva) pentru a supraviețui în sălbăticie

16 ponturi (și ceva) pentru a supraviețui în sălbăticie

Team Dryfood 9/3/18

Cine e pasionat de outdoor e, automat, predispus la riscuri. Unii dintre noi le caută, alții se dotează cu orice echipamente și gadgeturi ca să fie siguri că le vor evita cu orice chip (sau le vor supraviețui). Am realizat, inspirându-ne din experiențele câtorva ”experți” în situații-limită, o listă cu câteva sfaturi, credem noi, esențiale:

1. Mai importante decât echipamentele sunt cunoștințele
Pregătirea pentru o ieșire în natură trebuie să aibă în vedere în primul rând exercițiul fizic, adaptabilitatea și tăria psihică, dar și buna cunoaștere a ”sculelor” din bagaj – cum funcționează aragazul sau filtrul de apă portabil, cum trebuie fixat cortul în gheață etc.

2. Planul B
Ideal ar fi să aveți dubluri pentru toate instrumentele esențiale (arzător, filtru de apă, amnar), dacă se strică sau se rătăcesc. În cazul acestor unelte, se spune că ”dacă ai două, ai de fapt una, iar dacă ai una, nu e bine”.

3. Cu cât mai simplu, cu atât mai bine
Echipamentele sofisticate sunt excelente într-o excursie în care mergi la sigur și doar vrei să-ți faci viața mai ușoară. Când e vorba, însă, de supraviețuire, e recomandat să optați pentru unelte cât mai minimaliste, compuse din cât mai puține părți (care s-ar putea strica). Mai bine simplu și eficient decât elaborat și stricat.

4. Dați sfoară-n țară
Oricât ne-ar plăcea să facem pe lupii singuratici, întotdeauna trebuie să ne împărtășim planul (itinerariul și cum plănuiți să îl împărțiți pe zile) cu alte persoane, prieteni sau salvamontiști. 

5. Exersați, exersați, exersați
Dacă aveți de gând să vă expuneți la orice tip de pericole (alegerea unor trasee montane nemarcate, înhămarea la trasee lungi, fără refugii sau cabane, excursii montane pe vreme aprigă, plecarea de unul singur etc.), pregătiți-vă înainte, nu cedați primului impuls. Porniți pe un drum mai ușor și vedeți cât de bine stăpâniți în realitate tehnicile de supraviețuire pe care credeți că le stăpâniți.

6. Învățați să improvizați

Chiar și cei mai experimentați alpiniști pot fi luați prin surprindere de obstacolele pe care le poate născoci natura. Fiți echipați pentru riscurile previzibile, dar atunci când condițiile se schimbă, fiți flexibili și pregătiți să faceți față folosindu-vă de orice aveți la îndemână. 

7.    Accesul la foc, prioritar
Faceți loc în bagaj unui kit impermeabil în care să adăpostiți tot ce aveți nevoie pentru a face focul (amnar, o brichetă antivânt, pastile pentru aprinderea focului etc)   

8. Rămâneți umili
Prima mare greșeală pe care o poți face când alegi o excursie outdoor este să te crezi imbatabil. Natura ne este întotdeauna superioară și, din păcate, îi poate aduce cu picioarele pe pământ chiar și pe cei mai experimentați alpiniști.

9. Elixirul vieții
Chiar și în condiții aspre, corpul uman poate rezista câteva zile fără mâncare. Fără apă, însă, lupta este pierdută din prima. Apa este esențială atât pentru hidratarea propriu-zisă, cât și pentru prepararea mâncării. De aceea, să ai un filtru de apă în bagaj nu este deloc un moft – în loc să cari bidoane pline după tine sau să cauți, adesea fără succes, un izvor limpede, dacă ai un
 filtru performant poți să faci rost de apa necesară și dacă dai de o limbă de zăpadă, de un lac sau chiar de o baltă. 

10. Învățați puțină botanică
Sau dacă vă e peste mână, luați în bagaj cărți despre fructele și ciupercile comestibile din sălbăticie. Veți fi surprinși câte asemenea plante vă pot salva în situația nefericită în care rămâneți fără povizii. Pe de altă parte, multe sunt otrăvitoare, deci nu se pune problema să le consumați fără cunoștințe avizate.  

11. Nu e o rușine să renunți
În general, nu e recomandabil să dai înapoi. Dacă, însă, ați ajuns într-o situație-limită și în față e prea mult imprevizibil sau riscurile de a continua sunt pur și simplu prea mari, nu e nicio rușine să faceți cale întoarsă. O excursie la munte poate fi refăcută oricând. 

12. Trusa de supraviețuire
Adevărații ”preppers” au câte o trusă de supraviețuire acasă, în mașină, la birou și în rucsacul de munte. Fără a da în exagerări, un asemenea kit se poate dovedi extrem de util în diverse situații. Ce ar trebui, pe scurt, să conțină o trusă de supraviețuire? Un tacăm multifuncțional (spork), un briceag, un cuțit multifuncțional, o lanternă frontală, o pungă cu fermoar, 2 pungi de mâncare pentru munte, leucoplast, ață și ac, câteva batoane energizante, brichetă, filtru de apă, bandă izolantă.    

13. Câteodată, birocrația e de bun augur
Pentru orice eventualitate, e bine să aveți în rucsac o copie după buletin și cardul de sănătate, într-o pungă izolantă.

14. Nu vă panicați
Ați rămas singur, pe întuneric, în sălbăticie? Respirați adânc și mențineți-vă calmul, încercați să gândiți constructiv și să găsiți soluții pentru a trece noaptea. Panica nu aduce nimic bun, doar încețoșează rațiunea. 

15. Porniți la drum doar dacă sunteți în formă
Bicicletă, sală, înot, trasee usoare de munte... investiți în forma fizică înainte de a vă înhăma la un intinerariu dificil. Cine știe când veți fi nevoit să mergeți mult mai multe ore decât preconizaserăți inițial sau când trebuie să o luați la fugă sau chiar să urcați într-un copac. 

16. Nu vă încărcați rucsacul
Ultima grijă pe care trebuie s-o aveți este greutatea rucsacului. Un arzător greoi va fi întotdeauna mai ieftin decât unul de ultimă generație, conservele vor fi mai accesibile la preț decât mâncarea liofilizată, iar puloverele groase, decât jachetele din Polartec. Totuși, la o tură de munte lungă sau dificilă, ar fi ideal ca ultima grijă să o reprezinte bagajul prea greu sau voluminos.   

Sfaturi ar mai fi, însă sperăm că le-am acoperit pe cele esențiale. A, și ar mai fi unul, deja celebrul ”dacă pleci într-o zonă locuită de urși, adu cu tine un prieten care aleargă mai încet decât tine” :) 

Lasă-ne un comentariu:

Durează puțin până la aprobarea comentariului.