Auzim frecvent că merișorul ar fi sănătate curată, dar care sunt secretele lui?
Spre deosebire de multe alte fructe, merișoarele sunt folosite frecvent în medicina alopată, grație proprietăților bactericide. În general, sunt prescrise pe scară largă în cazul afecțiunilor urinare și renale, unul dintre elementele sale de bază, proantocianidina, împiedicând bacteriile să se agațe de pereții celulari și ducând, astfel, la atrofierea și eliminarea lor. Profilactic, merișorul este recomandat femeilor însărcinate (cistitele sunt afecțiuni frecvente pentru acest grup-țintă, iar consecințele asupra fătului pot fi serioase) și bărbaților care au trecut de 50 de ani și sunt, deci, expuși la afecțiuni ale prostatei.
Beneficiile merișoarelor
Merișorul își dovedește adevărata utilitate în perioadele în care înfloresc virusurile, decembrie-martie. Doar că ele se coc și sunt culese în perioada septembrie-octombrie, acesta fiind motivul pentru care merișoarele deshidratate prin liofilizare sunt considerate esențiale în industria farmaceutică, dar și pentru uzul individual. Cu atât mai mult cu cât ultimele cercetări arată că merișorul are efecte benefice și pentru prevenția cariilor și a ulcerului stomacal și duodenal, pentru că inhibă dezvoltarea Helicobacter.
Interesant este că, tocmai pentru că e atât de puternic, se introduce în alimentație treptat, pentru a nu provoca iritația mucoasei gastrice și a duodenului. Potrivit nutriționiștilor Lyo Food, consumul ideal este de maximum 2 lingurițe de praf organic de merișor pe zi, sub formă de smoothie de fructe, nu combinat cu lactate.
Antocianina, flavonoidele și acizii fenolici sunt nu doar denumiri dificile, ci și compuși de bază ai merișoarelor, responsabili cu inhibarea procesului de tumorigeneză. În ultimii ani au loc cercetări exhaustive în direcția completării sau chiar înlocuirii curelor de chimioterapie cu derivați ai acestor compuși, iar rezultatele sunt promițătoare.
Merișoarele uscate fără zahăr, o raritate
La fel ca toate pudrele LYO, praful de merișoare uscate este realizat 100% din fructe bio. Merișoarele sunt bogate în vitaminele E, A, K, C și tot complexul B, dar și în minerale esențiale precum potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor și magneziu. Prin tehnologia de liofilizare utilizată de Lyo Food, prin care merișoarele congelate sunt deshidratate total, 98% din aceste elemente sunt păstrate.
Un mare avantaj al prafului de merișoare este că nu conține decât zaharuri naturale, față de merișoarele confiate care, pentru a se conserva, pot conține până la 46% zahăr rafinat, dar și acid citric și ulei de floarea soarelui. De asemenea, suplimentele farmaceutice cu merișor conțin celuloză, agenți de creștere precum bicarbonatul de sodiu și coloranți (carmin și dioxid de titan).
Sunt, cu toate, elemente esențiale pentru producția medicamentelor, dar de care corpul uman nu are deloc nevoie. De aceea este de preferat pudra de merișoare, indiferent dacă în amestec cu iaurt, apă, ceai sau alte sucuri de fructe.