Coacăzul negru (Ribes nigrum) crește în Europa Centrală și de Nord. Înflorește în aprilie-mai, iar fructele se culeg în a doua jumătate a verii. Atât fructele, cât și frunzele sunt considerate foarte valoroase în medicină.
Coacăzele negre sunt mici, parfumate, de un negru violet profund, însă adevărul este că nu au un gust prea ispititor. Compensează, în schimb, prin calitățile terapeutice: ajută la întărirea organismului, la reglarea activității hormonale și la eliminarea anemiei, stimulează creșterea și întărirea oaselor și ajută la regenerarea organismului.
Beneficiile coacăzelor negre
Micul fruct este considerat un panaceu în medicina tradițională din diverse regiuni ale lumii și este recomandat frecvent pentru reducerea inflamațiilor și a efectelor artritei, datorită acidului gamma-linolenic (GLA), un tip de acid gras din sfera omega-6. Așa că data viitoare când vei avea nevoie de un antiinflamator, încearcă mai întâi o lingură de praf de coacăze neagre (cum e totuși un pic cam acru, nu ar strica să adaugi și niște miere).
Revenind, coacăzele negre sunt cunoscute mai ales pentru nivelurile ridicate de vitamina C și potasiu, precum și pentru vitaminele B1, B2 și B6. De asemenea, studii recente arată că sportivii de anduranță care consumă regulat coacăze se bucură de performanțe îmbunătățite și recuperare mai rapidă.
Responsabile pentru culoarea profundă a fructelor sunt antocianinele, care contribuie și la proprietățile puternic antioxidante ale coacăzei.
Aportul zilnic recomandat de Vitamina C este de 80 mg pentru un adult. Ei bine, o singură linguriță (6g) de pulbere de coacăze deshidratate acoperă 72% din acest aport. Acru, dar bun!