Cum ne alegem vesela de munte

Cum ne alegem vesela de munte

Team Dryfood25/4/18

Dacă preferați traseele scurte și nu sunteți prea pretențios când vine vorba de mâncare, probabil că nu veți avea nevoie de mai mult de o ceașcă și un spork. Dacă sunteți, însă, într-un grup mai mare sau porniți la un drum lung, viața vă va fi mult ușurată de un set de veselă ușor și practic. În continuare, o trecere în revistă a opțiunilor de vase și tacâmuri pentru munte. 

Set de gătit sau recipiente separate?
Într-un set se regăsesc oale, tigăi și cratițe realizate astfel încât să se întrepătrundă și să ocupe cât mai puțin spațiu. Cele mai complexe astfel de seturi de gătit includ și pahare, cești sau farfurii. 
Recipientele individuale sunt utile pentru cei care știu exact de ce vase vor avea nevoie. Dezavantajul este că, de obicei, ocupă mai mult spațiu.

Contează și materialul 
Aluminiu
Pro: ușor, ieftin și bun conductor de căldură. Optim pentru fierbere, iar alimentele nu se lipesc în timpul preparării. 

Contra: se degradează rapid în contact cu mâncărurile acide. Se știrbește și se zgârie ușor. Mâncărurile din verdețuri, conopidă și broccoli preparate în vase din aluminiu au un gust și un aspect modificat.
Duraluminiu anodizat

Pro: este un material foarte rezistent la trecerea timpului, la zgârieturi și eroziune.
Contra: Nu are.

Oțel inoxidabil
Pro: este mai solid și mai rezistent la zgârieturi decât aluminiul.
Contra: mai greu decât aluminiul și nu conduce căldura la fel de uniform (ceea ce poate duce la arderea mâncărurilor).

Titan
Pro: material superușor, extrem de rezistent și eficient, se încălzește rapid și nu necesită consum mare de combustibil. 
Contra: este mai scump decât celelalte materiale și conduce căldura chiar mai neuniform decât oțelul. Atenție mare la supraîncălzire!

Plastic
Pro: ușor, ieftin, non-abraziv. Perfect pentru tacâmuri și recipiente etanșe.
Contra: nu este la fel de rezistent în timp ca metalul. Poate reține mirosul mâncării.
 
Fonta
Pro: foarte solid, ideal pentru copt și preparat mâncăruri mai complexe.
Contra: extrem de greu, potrivit doar pentru ieșirile cu mașina sau rulota. Trebuie bine îngrijit.

Considerații pentru gătit în aer liber 

Capacitatea vasului: cel mai mare vas din setul de oale nu ar trebui să depășească 1,5 litri.

Numărul de oale: depinde de tipul de preparate la care vă gândiți și de dimensiunea grupului. Dacă plănuiți să pregătiți mâncare freeze-dried pentru 2 persoane, un vas va fi de ajuns. Dacă aveți însă în plan să gătiți de la zero unul sau mai multe feluri mâncare sau dacă porniți la drum cu mai mulți prieteni, automat trebuie să luați unul sau mai multe seturi de oale.

Capacele: sunt utile pentru reducerea timpului de gătit și a consumului de combustibil. Unele seturi de gătit includ câte un capac pentru fiecare oală, altele au unul singur ce poate fi adaptat la vase de diverse dimensiuni. Altele pot fi chiar folosite pe post de tigaie sau de farfurie. 

Mânere: e important ca setul de oale să includă și un dispozitiv cu care să puteți manevra vasele.

Accesorii: unele seturi de gătit conțin și căni, tacămuri și farfurii.

Tacâmuri pentru munte: ieftin, rezistent și foarte util, fără să ocupe spațiu, sporkul (în traducere liberă, furculingura) nu are concurență când vine vorba de tacâmuri.

Lasă-ne un comentariu:

Durează puțin până la aprobarea comentariului.