Traseele montane diferă mult, în primul rând ca grad de dificultate și timp de parcurgere. În funcție de cele două criterii, trebuie să ne adaptăm și nevoile nutriționale și cantitatea de alimente cu care ne îngreunăm rucsacul. Importante sunt, desigur, și înălțimea, greutatea, sexul și metabolismul fiecăruia. Și atunci, cum putem găsi echilibrul între cantitatea de hrană transportată și efortul depus?Scurt și la obiect, trebuie să avem la noi suficientă mâncare cât să ne asigurăm un aport zilnic cuprins între 2.500 și 4.500 de calorii. Nu doar cantitatea contează, ci și selecția alimentelor din care ne ”extragem” aceste calorii. Și încă o regulă de bază - întotdeauna este bine să luăm la noi puțin mai multă mâncare decât avem nevoie. Evident, fără a exagera: cea mai frecventă greșeală este să ne încărcăm inutil rucsacul și să ajungem să lăsăm o parte din alimente pe munte, pe la vreo cabană, sau să ne întoarcem cu ele înapoi.
Ce să luăm în considerare când alegem mâncarea pentru munte
Gustul: mâncați ce vă place, nu are rost să faceți compromisuri și să luați alimente energizante, dar cu gust neîmbietor.
Calorii: nu e momentul să țineți cure de slăbire. Chiar dacă sunteți în mijlocul unei diete, trebuie făcută o pauză. Veți avea nevoie de toată energia pentru a face față oboselii și durerilor de cap.
Elemente nutritive: față de meniul de zi cu zi, într-o excursie pe munte ne permitem să dăm iama în dulciuri, însă nu trebuie să ne facem un obicei din asta. Recomandabil e să apelăm la proteine și carbohidrați complecși: gustările energizante precum batoanele paleo, nucile sau fructele uscate pompează constant energie în sistemul muscular, spre deosebire de deserturile pline de zaharuri, care furnizează un boost rapid de energie, ce seacă, însă, la fel de rapid.
Greutate și volum: evident, trebuie să optăm pentru alimente cât mai ușoare și mai puțin voluminoase.
Preparare: în cazul în care vă înhămați la o călătorie mai lungă de o zi sau nu sunteți un pasionat al bucătăriei la înălțime, alegeți numai mâncăruri rapide, care nu au nevoie de preparare laborioasă sau gătit.
Disponibilitatea apei: depinde mult de traseul montan ales și poate influența radical tipul de alimentație pentru care optați atunci când plecați la drum.
Combustibili: verificați timpul de preparare al mâncărurilor pe care le-ați ales (paste, cartofi, orez, linte etc) și asigurați-vă că aveți la dispoziție suficient combustibil.
Costul: dacă aveți în plan o plimbare pe munte de câteva ore, puteți opta cam pentru orice, e greu de crezut că greutatea alimentelor necesare pentru o zi se va dovedi prea împovărătoare. Dacă, însă, plănuiți o vacanță la munte în toată regula, confortul vine cu un preț mai ridicat. Față de conserve sau produse proaspete, de pildă, mâncarea liofilizată (freeze-dried) poate fi mai scumpă, însă prețul mai mare este compensat de comoditatea preparării. Când, la finalul unei urcări de 10 ore, organismul tău mai are energie doar cât să dea drumul la butelie și să fiarbă niște apă, vei aprecia pe de-a-ntregul acest lux.
Citește aici PARTEA 2