Câtă, și mai ales, ce mâncare trebuie să luăm pe munte? PARTEA 2

Câtă, și mai ales, ce mâncare trebuie să luăm pe munte? PARTEA 2

Team Dryfood17/7/17

Alimentele proaspete: sunt potrivite doar dacă plănuiți să mergeți într-o tură de o zi, cel mult două. Poate doar morcovii să reziste mai mult. Gustoase și hrănitoare, fructele și legumele proaspete nu sunt, totuși, recomandate pentru drum lung, fiind grele și dificil de preparat.

Alimentele deshidratate sunt compacte, gustoase și hrănitoare, dar sunt mai potrivite pentru gustări rapide decât pentru o masă în toată puterea cuvântului: pentru a ajunge să mănânci o ciorbă sau un fel principal, trebuie să ai timpul, răbdarea și priceperea de a găti ca acasă.

Alimente-instant (paste, tăiței, orez, supe etc) sunt ușoare și au un gust decent, însă sunt pline de aditivi alimentari artificiali (de la potențatori de gust la coloranți) și nu furnizează nici pe departe energia necesară unei activități cu efort susținut.

Alimentele freeze-dried sunt cele mai convenabile. Foarte ușoare, pline de nutrienți și cu același gust cu cel al mâncării gătite acasă (sau chiar mai bun), au un singur dezavantaj: prețul, mai mare decât în cazul celorlalte tipuri de alimentatie pentru munte.

Alimentele conservate ar trebui luate în rucsacul de munte doar dacă drumeția la care ne înhămăm este de scurtă durată. Oricât ar fi de gustoase, conservele cântăresc prea mult și au un volum prea mare pentru o excursie pe munte. 

Condimentele sunt ușor de transportat (încap într-un buzunăraș al rucsacului) și pot da gust unor mâncăruri mai puțin apetisante. Nu trebuie să fim sofisticați, însă piperul, sarea, praful de usturoi, cimbrul sau scorțișoara sunt oricând binevenite. 

Smoothie-urile din fructe sunt o alternativă gustoasă la mâncare și o sursă de energie demnă de luat în seamă. Chiar mai important, unele dintre ele sunt pline de mutivitamine, minerale și proteine. Pentru munte, optați pentru pentru prafuri de shake-uri și smoothie-uri din fructe.

Cum arată un meniu ideal pe munte

Micul Dejun
În funcție de obiceiurile alimentare ale fiecăruia, pe traseul montan, micul dejun poate consta fie dintr-o gustare rapidă și supersimplă (un baton proteic, de exemplu), fie dintr-o masă în toată regula, cu cereale, omletă, mezel și cafea. 
Recomandări: cereale cu lapte, omletă, batoane energizante, smoothie de fructe, cafea, lapte, biscuiți.


Prânzul
Dacă nu țineți să vă luați regulamentar cele trei mese zilnice, puteți să transformați prânzul într-un șir mai lung de gustări (beef jerky, fructe uscate, nuci și alune, batoane, biscuiți). Dacă, însă, doriți și aveți unde să faceți un popas, alegeți un fel de mâncare ușor de făcut și care să nu vă pice greu. 
Recomandări: supe, mâncăruri vegetariene 

Cina
Pe munte, masa de seară reprezintă răsplata pentru o zi de efort istovitor. Chiar dacă țineți o cură de slăbire, nu trebuie să vă rețineți, consumul caloric de peste zi permițându-vă un răsfăț. Optați pentru un fel principal și un desert, în timp ce admirați peisajul și vă faceți calculul pentru următoarea zi de traseu.
Recomandări: Paella, paste, tocănițe, budincă, cheese cake

Citește aici PARTEA 1

Lasă-ne un comentariu:

Durează puțin până la aprobarea comentariului.