Mărturiile experților în tehnici de supraviețuire (Partea 1)

Mărturiile experților în tehnici de supraviețuire (Partea 1)

Team Dryfood16/3/18

Ne putem documenta citind articole și urmărind canale de YouTube sau de social media ale experților în tehnici de supraviețuire, ne putem pune la punct un întreg arsenal de unelte bune la toate. Toate vor cântări atunci când, printr-o înșiruire nefericită de împrejurări, ajungem într-o situație de viață și de moarte: rătăciți pe un traseu montan sălbatic, victime ale unui cataclism natural sau ale unei crize financiare neprevăzute. Pentru cei care se inspiră din puterea exemplului, câțiva dintre cei mai renumiți ”preppers” americani povestesc care au fost cele mai mari provocări cărora au fost nevoiți să le facă față și cum au reușit să le depășească:

Andrew Sporrer – ace-outside.com 

“Acum câțiva ani am pornit într-o excursie montană pe timp de iarnă. Deși la dus totul a fost în regulă, condițiile de la întoarcere au fost înfiorătoare, și până am ajuns la refugiu eram toți leoarcă și epuizați, iar temperatura era cam de -5 grade. Rămas fără energie și ud până la piele, un prieten a început să tremure puternic și chiar să delireze. Cu un aragaz portabil am topit zăpadă și am umplut câteva bidoane cu apă caldă pe care i-am băgat-o în sacul de dormit, apoi am umplut un plic de mâncare liofilizată cu apă fierbinte și i l-am așezat pe piept, între două straturi de haine. Lecția pe care am învățat-o a fost că hipotermia te poate afecta chiar dacă ești un alpinist experimentat, iar temperatura nu este chiar atât de scăzută. Apoi, am realizat încă o dată cât e de important să improvizezi orice soluție salvatoare atunci când ajungi la ananghie, dar și să îți cunoști limitele și să îi anunți pe cei din jur dacă simți un disconfort puternic, înainte ca situația să ajungă fără cale de întoarcere.”

Brian Dickinson – briandickinson.net

“Pe 15 mai 2011 am pornit într-o ascensiune solitară pe Everest. După ce am ajuns sus a început o furtună de zăpadă. Nu mai vedeam nimic, iar coborârea a fost extrem de dificilă – în loc de 3 ore, cât trebuia să fac până la prima bază, am făcut 7. Am căzut de nenumărate ori și am rămas și fără oxigen. Am reușit să ajung cu bine doar pentru că am gândit pozitiv, am refuzat să mă panichez și am avut încredere în forțele proprii.”

Daisy Luther – theorganicprepper.ca

“Acum câțiva ani am traversat o perioadă foarte dificilă financiar, și cred că am trecut cu bine peste ea datorită pregătirii noastre anterioare. Am fost nevoiți să ne regândim cu totul modul de a trăi și ne-am mutat într-o locuință mult mai convenabilă ca preț, iar luni bune am trăit din proviziile pe care le făcusem de-a lungul ultimilor ani. În plus, am trecut la încălzire pe lemne și ne-am impus să consumăm energie electrică doar pentru strictul necesar. Am convingerea că această acceptare senină a noii stări de fapt ne-a dat tăria de a căuta și a găsi tot timpul soluții. Nu ne-am debusolat, iar în timp am reușit să ne repunem pe picioare.”

Citește aici PARTEA 2 și PARTEA 3
 

Lasă-ne un comentariu:

Durează puțin până la aprobarea comentariului.