Din primii ani de viață știm că aportul de vegetale, de fructe și legume este esențial ca să rămânem sănătoși. Și totuși, cei mai mulți dintre noi abia dacă își amintesc să mănânce un măr sau o banană pe zi. Pentru aceștia, s-au inventat prafurile de fructe 100% organice, care pot fi consumate sub orice formă (ca atare, în sucuri sau ceaiuri, pe prăjituri), fără a obliga la schimbarea stilului de viață. Într-adevăr, nu este vorba de orice fructe, ci de acelea considerate adevărate motoare ale sănătății și imunității. Astăzi, despre coacăzele negre
Coacăzele negre sunt extraordinar de bogate în vitamina C și reprezintă, astfel, un veritabil scut al organismului în lupta cu diverși agenți patogeni. În convalescența după o boală sau o intervenție chirurgicală, nevoia de vitamina C crește, iar corpul uman nu este capabil să producă de unul singur sau să stocheze vitamina C – de aceea este atât de important aportul extern, de preferință din surse naturale.
Coacăzul negru (ribes nigrum) este întâlnit cel mai frecvent în nordul și centrul Europei. Arbustul înflorește în general în aprilie-mai și este bun de cules în a doua parte a verii. Fructele sunt mici, parfumate și de culoare foarte închisă. Și, chiar dacă nu excelează la capitolul gust, compensează prin calitățile terapeutice, având contribuții notabile la detoxifierea și întărirea organismului, reglarea activității hormonale, reducerea anemiei sau întărirea oaselor. De aceea, medicina tradițională consideră fructul de coacăz un panaceu, fiind prescris în continuare pe scară largă pentru reducerea inflamației și a celorlalte efecte ale artritei, mulțumită aportului de acid gama-linolenic, un tip de acid gras Omega-6.
Fructele deshidratate își păstrează proprietățile
Alte componente esențiale ale fructelor de coacăz negru sunt potasiul, vitaminele B1, B2 și B6 și, așa cum spuneam mai sus, vitamina C – cu un conținut de 4 ori mai mare decât portocalele, o singură linguriță de praf de coacăze negre aduce 72% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Denumite ”fructele longevității”, coacăzele negre au un conținut ridicat de antocianine (responsabile atât pentru proprietățile antioxidante, cât și pentru culoarea foarte închisă), iar potrivit celor mai recente studii, consumul regulat de coacăze negre contribuie la ameliorarea performanțelor și la recuperarea rapidă a sportivilor de anduranță.
Praful de coacăze negre poate fi consumat ca atare (în smoothie-uri sau fresh-uri, de preferință îndulcite cu miere, pentru a mai domoli din acreală), adăugat în ceai sau în diverse alte combinații. În continuare, o rețetă foarte simplă, cu totul naturală, de budincă de mei:
Ingrediente: o banană, 4 linguri de mei, 4 lingurițe de praf organic de coacăze, o lingură de miere
Preparare: puneți toate ingredientele într-un blender și pasați-le până obțineți o pastă fină. Așezați-o într-un recipient potrivit și bucurați-vă de gust!