Astăzi, Ciprian Tiron pornește în a 5-a etapă a proiectului 7 Volcanoes, încheiat până acum de doar 18 alpiniști din întreaga lume.
În 2017 a aflat de existența traseului Volcanic 7 Summits – atingerea celor mai înalte vârfuri vulcanice de pe fiecare continent. În 2018, l-a bifat pe primul - Damavand, Iran (5610 m). Anul trecut, palmaresul s-a triplat: - Kilimanjaro, Tanzania (5895 m), Pico de Orizaba, Mexic (5636 m), și Elbrus, Rusia (5642 m).
Nici în 2020 nu pierde timpul: finalul lui ianuarie îl găsește în Chile, unde, împreună cu un prieten, va încerca să urce pe cel mai înalt vulcan din lume - Ojos del Salado (6893 m). Situat la granița dintre Chile și Argentina, lângă deșertul Atacama, muntele este cunoscut pentru vremea capricioasă – rafale de vânt și furtuni de zăpadă, ce contribuie la temperaturi foarte scăzute (circa -25 grade pe vârf). Cu totul, durata ascensiunii este de maximum 2 săptămâni. ”Va fi cea mai serioasă expediție la cea mai mare altitudine de până acum și aș minți dacă aș spune că n-am emoții. Sperăm totuși să iasă bine”, spune Ciprian.
3 continente într-o săptămână, cu pauză de job
Dacă vă este cunoscut proiectul, este și datorită mediatizării de care s-a bucurat reușita extraordinară a româncei Crina COCO Popescu, care, în 2011m la doar 16 ani, devenea prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Volcanic Seven Summits. Altfel, în general, circuitul este eclipsat de ”fratele mai mare”, traseul 7 Summits, în care cei care se aventurează trebuie să atingă cele mai înalte 7 vârfuri de pe fiecare continent.
”Într-adevăr, vulcanii aceștia nu sunt la fel de populari precum munții din 7 Summits, dar mie nu-mi place aglomerația, prefer zonele mai puțin explorate. Prefer oricând o tabără mică cu câteva corturi prin preajmă (sau chiar singur) în locul unei tabere imense, cu sute de corturi și mii de oameni. Un alt factor versus 7 Summits ar fi accesibilitatea, atât ca dificultate, cât și ca buget (costurile sunt cam două treimi din prețul celor de la 7 Summits). Vârfurile nu sunt tehnice, iar ca durată a expedițiilor sunt mult mai permisive pentru cineva cu un job full-time.” Chiar și așa, costul întregului proiect e imens, undeva la 60.000 - 65.000 euro, din care Mount Sidley (Antarctica) reprezintă de departe cea mai mare parte din sumă (50.000). Merită efortul logistic și financiar? ” Cel mai mare câștig al meu sunt aventurile la care poate nici n-aș fi visat acum câțiva ani. Încercând să urc Orizaba imediat după Kilimanjaro, am călătorit peste 40.000 km în 14 zile, am ajuns pe trei continente într-o singură săptămână și am reușit să urc pe cei doi vulcani la doar șapte zile distanță, între timp mergând și două zile la birou.” Așa că da, merită.
PROIECTUL 7 VOLCANOES:
Damavand, Iran (5610m) Ѵ
Kilimanjaro, Tanzania (5895m) Ѵ
Pico de Orizaba, Mexic (5636m) Ѵ
Elbrus, Rusia (5642m) Ѵ
Ojos del Salado, Chile (6893 m) – în desfășurare, expediție la care ne bucurăm că a contribuit și Dryfood.ro
Giluwe - Papua Noua Guinee (4367m)
Sidley - Antarctica (4285m)