Piața de alimente liofilizate, creștere cu 20% în 4 ani

Piața de alimente liofilizate, creștere cu 20% în 4 ani

Team Dryfood21/9/17

Până în 2021, piața de produse liofilizate va ajunge la 66,5 miliarde de dolari, în creștere cu aproape o cincime față de nivelul actual. Cifrele provin dintr-un studiu global realizat de compania de cercetare de piață Mordor Intelligence.

După ce, timp de peste cinci decenii, procesul de liofilizare a fost utilizat cu preponderență în domeniul pharma (pentru conservarea vaccinurilor, a plasmei etc), creșterea masivă din ultimii ani se datorează industriei alimentare. Mai precis, utilizarea acestei tehnologii a evoluat pe măsură ce au apărut tot mai multe studii care confirmă calitatea superioară a alimentelor freeze-dried, prin comparație cu alte tehnici de conservare a mâncării. Alte argumente ce punctează în favoarea alimentelor liofilizate sunt: termenul de garanție îndelungat, cuprins între 3 și 25 de ani, timpul foarte scurt de preparare (de câteva minute), lipsa aditivilor alimentari toxici și ușor și păstrarea aspectului inițial al mâncării. 

Fructele liofilizate, vedetele pieței

Autorii studiului împart piața de alimente freeze-dried în câteva segmente: fructe, legume, băuturi, carne, pește, lactate și mâncăruri gătite. Segmentele cu cea mai importantă pondere sunt fructele și legumele, produsele cele mai vulnerabile la metodele de conservare clasice (întrucât, prin expunerea la temperaturi înalte, își pierd o bună parte din valorile nutritive). Prin liofilizare, în schimb, conținutul de vitamine și antioxidanți al acestora rămâne aproape intact.

Pe de altă parte, segmentul cu cea mai importantă creștere este cel al mâncărurilor gătite, care, prin perfecționarea tehnicii de liofilizare în ultimii ani, au devenit tot mai gustoase și mai variate – practic, nu prea mai există fel de mâncare care să nu poată fi preparată prin freeze drying. 

Unde se consumă cele mai multe alimente liofilizate

Așa cum era de așteptat, America de Nord și Europa sunt regiunile în care se consumă cele mai multe alimente deshidratate prin liofilizare, însă Asia vine puternic din urmă. Aici, supele și mâncărurile instant au fost dintotdeauna populare, și era de așteptat ca răspândirea unei metode prin care mâncarea la plic nu este doar foarte ușor de preparat, ci și sănătoasă și gustoasă, să fie întâmpinată cu entuziasm. 

Lasă-ne un comentariu:

Durează puțin până la aprobarea comentariului.